Menu
Uw winkelwagen
Op onze webwinkel wordt gebruik gemaakt van cookies. Welke gegevens wij opslaan en waar wij dit voor gebruiken vindt u in onze Privacy Policy. Lees meer

Productinfo en onderhoudsadvies

Hoog slagings %
Vaste instructeurs
CBR erkend
Rijlessen in 't Gooi

Alle metalen zijn onderhevig aan het oxidatieproces. Dit heeft invloed op het uiterlijk van uw raam- en deurbeslag en daarover willen wij graag vooraf informeren. Onderstaand treft u een overzicht aan van de verschillende uitvoeringen van het raam- en deurbeslag en de specifieke kenmerken.

Het betreft hier een gebruiksartikel dat je dagelijks in je handen hebt. Het behoeft dan ook onderhoud. Het weer, luchtverontreiniging en gebruik zorgen voor slijtage, zowel bij gebruik binnenshuis als buiten. In sommige gebieden, zoals aan de kust, in het bos en in gebieden met zware (chemische) industrie, staat gebouwbeslag bloot aan meer dan gemiddelde invloeden. Schoonhouden voorkomt versneld lelijk worden van het gebouwbeslag.

Advies bij schilderen van deuren en kozijnen


Gebouwbeslag wordt vaak vervangen tijdens het opknappen of restaureren van een pand. Agressieve (chemische) middelen die gebruikt worden tijdens werkzaamheden kunnen al voor aantasting van het gebouwbeslag zorgen. Zoals bijvoorbeeld verfdamp die vrijkomt bij het schilderen. Wij adviseren dan ook tijdens deze werkzaamheden het gebouwbeslag te verwijderen en in een andere ruimte netjes en deugdelijk verpakt te bewaren. Zijn in de werkruimte alle (chemische) dampen geneutraliseerd en is de verf uitgehard? Pas dan is het verstandig het gebouwbeslag weer te monteren.


Ramen en deuren worden veelal van (hard) hout gemaakt. Hout is een natuurproduct. Daardoor kan er tijdens het bewerken - zoals schaven of boren - afscheiding vrijkomen, dit noemen we ook wel bloeden. Het beslag kan hierdoor worden aangetast. Geef dit ‘bloeden’ voldoende tijd voordat u gaat schilderen en het beslag monteert.

Voor alle uitvoeringen van de producten geldt dat het gebruik van schuurmiddelen en agressieve schoonmaakmiddelen moet worden vermeden. Scherpe voorwerpen kunnen krassen en beschadigingen veroorzaken op raam- en deurbeslag. Dit zorgt er voor dat uw beslag lelijk kan worden.

Gepolijst ongelakt

Messing is een legering die voor 60 procent uit koper en voor 40 procent uit zink bestaat. Messing producten in ongelakte uitvoering zijn zeer geschikt voor zowel binnen- als buitendeurbeslag. Het messing is gepolijst maar niet voorzien van een laklaag. Hierdoor wordt het product door de reactie met zuurstof uit de lucht doffer en donkerder (oxidatie). Met name bij het restaureren van oude panden kan dit effect juist gewenst zijn. Als het product regelmatig wordt gepoetst, zal het zijn glans behouden. Regelmatig poetsen met een zachte doek en koperpoets. Eventueel na het poetsen een dun laagje blanke was of zuurvrije vaseline aanbrengen. Geen schuur- of agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

Antiek messing

Het gebouwbeslag in de antiek messing uitvoering is zeer geschikt voor zowel binnen als buiten. Het messing is ‘getrommeld’ waardoor een matte, gevlekte structuur ontstaat. Deze uitvoering is niet voorzien van een laklaag. Dit betekent dat het product door de reactie met zuurstof doffer en donkerder wordt (oxidatie). Met name bij het restaureren van oude panden kan dit een gewenst effect zijn. Regelmatig afnemen met een zachte, droge doek. Eventueel na het afnemen een dun laagje blanke was of zuurvrije vaseline aanbrengen. Geen schuur- of agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

Messing gelakt & mat nikkel gelakt

Beslag in gelakte uitvoering behoudt zijn glans. De aangebrachte laklaag voorkomt dat er oxidatie optreedt. Bij gebruik kan de laklaag beschadigen, dit gebeurt al gemakkelijk door ringen. Op de beschadigde plekken ontstaat alsnog oxidatie van het onderliggende oppervlakte. Poetsen van het materiaal heeft dan geen zin, omdat een deel van de laklaag nog aanwezig is. Deze moet eerst worden verwijderd, voordat er kan worden gepoetst. Uiteraard kan het beslag na het verwijderen van de lak opnieuw worden afgelakt. Bij gebruik buiten geeft een laklaag onvoldoende bescherming. De lak is namelijk niet bestand tegen weersinvloeden en luchtvervuiling. Een product in een PVD uitvoering is een uitstekend alternatief. Regelmatig afnemen met een zachte, droge doek. Geen schuur- of agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

Glans nikkel & antiek nikkel

Gebouwbeslag in glans  of antiek nikkel uitvoering is voorzien van een nikkellaag. Dit beslag is niet geschikt voor gebruik buiten of in vochtige ruimtes (hier wordt dan ook geen garantie op verleend). Beschadigingen aan de nikkellaag kunnen niet worden hersteld. Contact met scherpe voorwerpen zoals sleutels of ringen dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Regelmatig afnemen met een zachte, droge doek. Eventueel na het afnemen een dun laagje blanke was of zuurvrije vaseline aanbrengen. Geen schuur- of agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

Mat nikkel ongelakt

Bij de mat nikkel uitvoering is de messinglaag geborsteld om een matte structuur te verkrijgen. Omdat nikkel relatief zacht is, ontstaan bij intensief gebruik of bij contact met scherpe voorwerpen, slijtageplekken in de nikkellaag. Hierdoor kan het messing zichtbaar worden. Beschadigingen aan de nikkellaag kunnen niet worden hersteld. Contact met scherpe voorwerpen zoals sleutels of ringen dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Producten in mat nikkel zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis of in vochtige ruimtes. Hiervoor kan wel de PVD uitvoering worden gebruikt. Regelmatig afnemen met een zachte, droge doek. Eventueel na het afnemen een dun laagje blanke was of zuurvrije vaseline aanbrengen. Geen schuur- of agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

Glans chroom, mat chroom & antiek chroom

Producten in een glans, mat of antiek chroom uitvoering zijn voorzien van een chroomlaag. Bij mat chroom is de messing laag geborsteld om een matte structuur te realiseren. Bij antiek chroom is deze eerst getrommeld. Producten in een chroom uitvoering zijn bij uitstek geschikt voor intensief gebruikte ruimtes, voor gebruik buiten of in vochtige ruimtes. Regelmatig afnemen met een zachte, vochtige doek. Geen schuur- of agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

Mat zwart

Producten die zijn voorzien van een zwarte poedercoating zijn bij uitstek geschikt om buiten te gebruiken. Dit product heeft bijzonder weinig onderhoud nodig, maar is niet zo sterk als een PVD uitvoering. Beschadigingen aan de laklaag kunnen niet worden hersteld. De coating verkleurt als het aan UV licht onderhevig is en zal mettertijd grijzer worden. Regelmatig afnemen met een zachte, vochtige doek. Eventueel na het afnemen een dun laagje blanke was of zuurvrije vaseline aanbrengen. Geen schuur- of agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

Gepolijst PVD & mat nikkel PVD

Het messing product wordt voorzien van een dunne laag zirkonium in een messing of mat nikkel kleur. Deze harde laag voorkomt dat het product zijn glans verliest en is daarom bij uitstek geschikt voor gebruik buiten. Een product dat is voorzien van PVD (Physical Vapor Deposit) is bestand tegen weersinvloeden en normale vervuiling in de lucht. Bij normaal gebruik zal een PVD-product niet of nauwelijks beschadigen. Regelmatig afnemen met een zachte, vochtige doek. Vuil dat geruime tijd op het product zit, zal zich ondanks de harde laag toch kunnen invreten. Ook bij PVD is onderhoud van belang. Gebruik geen schuur- of agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

IJzer zwart gelakt

Producten die zijn vervaardigd van smeedijzer zijn onderhevig aan slijtage. Dit geeft smeedijzer zijn karakteristieke uiterlijk. Bij buitengebruik en/of gebruik in vochtige ruimtes zal het product roesten. Ook de locatie waar het beslag is gebruikt is van invloed. In kustgebieden of in de buurt van zware industrie, kan dit versneld optreden. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. Je kunt het product regelmatig inwrijven met een zuurvrije vaseline of het beschermen met een blanke hoogglanslak. Ook de laklaag van smeedijzer is onderhevig aan UV licht. Producten zullen mettertijd grijzer kleuren. Regelmatig afnemen met een zachte, droge doek. Eventueel na het afnemen een dun laagje blanke was of zuurvrije vaseline aanbrengen. Geen schuur- of agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

PVD of BIOV:

De PVD of BIOV producten zijn voorzien van een speciale laag die minimaal 20 tot 30 jaar bescherming biedt tegen corrosie en slijtage. Het product is echter niet onderhoudsvrij. Regelmatig reinigen met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakmiddel. Ook leveren wij een PVD-Plus cleaner set: de Soft-cleaner reinigt en beschermt, de Hard-cleaner wordt toegepast bij hardnekkige aanslag of verontreiniging.

Raam- of deurbeslag met hout

Afhankelijk van de uitvoering dienen de niet houten onderdelen worden onderhouden volgens voorschrift van het gebruikte materiaal. De gebruikte houtsoorten variëren van beuken tot pok/hardhout. Vooral buiten kan het hout door weersinvloeden worden aangetast, de mate waarin is afhankelijk van de hardheid van het hout. Onderhoud zoals bij andere houten gebruiksvoorwerpen met was.

Verschillende van onze producten zijn uitgevoerd met ebbenhout. Om het hout een diepe, donkere kleur te geven is het hout na het draaien geolied. Dit kan ervoor zorgen dat de ebben onderdelen soms wat zwart afgeven. Wanneer het ebbenhout wat dof of grijs begint te worden, kunt u het opwrijven met een doek voorzien van teflon.

RVS

RVS is roestvast staal en kan oxideren, het zogenaamde vliegroest. Dit komt niet vanuit het materiaal zelf, maar zet zich er van buiten af op. Regelmatig reinigen met water en zeep of een RVS reiniger. Geborsteld RVS mag licht geschuurd worden.