Menu
Uw winkelwagen
Op onze webwinkel wordt gebruik gemaakt van cookies. Welke gegevens wij opslaan en waar wij dit voor gebruiken vindt u in onze Privacy Policy. Lees meer

Rijlessen vanaf 16,5 jaar

Hoog slagings %
Vaste instructeurs
CBR erkend
Rijlessen in 't Gooi


Vanaf 17 jaar is het mogelijk om een rijbewijs voor de auto te halen.

Rijlessen vanaf 16,5 jaar

Het rijbewijs kun je dus halen vanaf 17-jarige leeftijd, maar je hoeft niet tot je 17e verjaardag te wachten om te beginnen met rijlessen. Volgens de regels mag je al rijles nemen vanaf 16,5 jaar, net als het doen van een tussentijdse toets. En je theorie-examen kun je zelfs al halen vanaf 16 jaar. Als je 17 jaar oud bent, dan mag je rijexamen doen. Als je slaagt, kun je het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijdt dan tot je 18e altijd met een coach naast je. En dat is goed voor de verkeersveiligheid.

Wist je dat steeds meer jongeren op hun 17e hun rijbewijs voor de auto halen? Op die leeftijd lijkt het allemaal sneller en beter te gaan. 

Elke maand slagen ruim 4.000 17-jarigen voor hun rijexamen

Rijexamen leeftijd

Heb je je theorie-examen gehaald? Ben je gezond genoeg om te rijden? En heb je voldoende rijlessen gevolgd? Dan kun je vanaf 17 jaar rijexamen voor de auto doen. Als je op die leeftijd slaagt, dan krijg je een geldig rijbewijs. Wél moet er dan tot je 18e een coach naast jou in de auto zitten die zelf in het bezit is van een Nederlands rijbewijs. Je hebt hiervoor een begeleiderspas nodig.

Begeleid rijden

Om als 17-jarige je rijbewijs te halen, heb je een begeleiderspas nodig. Deze ‘bijrijderspas’ kun je vanaf 16,5 jaar aanvragen bij de RDW. Totdat je 18 jaar bent, moet je de begeleiderspas samen met het rijbewijs bij je hebben als je in een auto rijdt . In de auto moet dan ook een coach naast je zitten die op de begeleiderspas staat. Op 2toDrive.nl  kun je terecht voor alle informatie over begeleid rijden, zoals het aanvragen van een begeleiderspas of het aanmelden van een coach.

Begeleid rijden verhoogt de verkeersveiligheid, zo is in Duitsland gebleken. Het leidt tot minder ongevallen en minder overtredingen van jongeren.

Coach (begeleider)

Als je op je 17e het autorijbewijs haalt, moet er tot je 18e een coach(begeleider) naast je zitten tijdens het autorijden. Deze moet op je begeleiderspas staan. Op de pas kunnen maximaal vijf coaches worden vermeld. Die moeten voldoen aan een aantal voorwaarden.  Voor al deze voorwaarden kun je terecht bij de RDW.